Testament

Als je volop in het leven staat dan is er nooit een goed moment om stil te staan bij je overlijden en dan vooral bij wat er na je overlijden gebeurt met je bezittingen of schulden. Maar het kan wel een hoop heisa schelen als je voor je overlijden regelt wat er bijvoorbeeld met je aardse bezittingen als geld, verzamelingen of huisdieren moet gebeuren als jij er niet meer bent.

De wet bepaalt dat wanneer iemand overlijdt zijn of haar bezittingen en schulden overgaan op de wettelijke erfgenamen. Door het maken van een testament kun je van die wet afwijken. In een testament geef je zelf duidelijk aan wie wat wel of juist niet krijgt, of aan wie je de zorg voor je hond, kip of paard toevertrouwt.

Met een testament zorg je er ook voor dat je je dierbaren niet meer belast dan nodig is in een toch al verdrietige en soms pijnlijke periode, omdat zij anders beslissingen moeten nemen terwijl zij misschien niet eens weten wat jij het liefst had gewild.

Wettelijke erfgenamen
Wanneer je geen testament hebt opgesteld bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De wet onderscheidt vier groepen erfgenamen:

• Groep 1: echtgenoot/partner en kinderen
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap dan gaat de erfenis naar de echtgenoot/partner. Geen echtgenoot/partner, maar wel kinderen? Dan erven de kinderen of eventuele kleinkinderen van overleden kinderen.

• Groep 2: bloedverwanten
Geen echtgenoot/partner en/of kinderen/kleinkinderen, dan gaat de erfenis naar de ouders, (half)broers en/of (half)zussen.

• Groep 3: grootouders
Indien de ouders, (half)broers en (half)zussen niet meer leven dan erven de grootouders.

• Groep 4: overgrootouders
Geen grootouders, dan gaat de erfenis naar de overgrootouders.

Plaatsvervulling
In het kader van een testament speelt de term plaatsvervulling een belangrijke rol. Dat betekent het volgende: zolang er in Groep 1 (levende) erfgenamen zitten wordt de erfenis niet verdeeld onder erfgenamen in Groep 2, etcetera. De wet bepaalt verder dat plaatsvervulling doorgaat tot in de zesde graad van de overledene.

De notaris informeert en adviseert over de mogelijkheden en legt je wensen vast in het testament. Het testament is op elk moment aan te passen. Bijvoorbeeld indien er zich veranderingen voordoen. Wij helpen je graag bij het vastleggen van je wensen. Kom langs, stuur een bericht of bel om een afspraak te maken.

Copyright © 2024 Laarberg Notarissen en scheidingsbemiddelaars Inspiro Theme door WPZOOM