Notariële (zorg)volmacht

De notariële (zorg)volmacht is een akte waarbij je nu al – voor het geval je handelingsonbekwaam wordt – een regeling treft zodat iemand jouw zaken kan behartigen.

Stel dat je in coma raakt, een hersenbloeding krijgt of dement wordt, wie regelt dan jouw betalingen, hypotheek, verzekering, belastingen, huur en dergelijke? Wie zorgt er dan voor jou en jouw (huis)dieren?

Nu alvast regelen
Dat kan je beter nu vast regelen, want als je dat niet doet zal er bij de kantonrechter een bewindvoering moeten worden aangevraagd. Vaak is dat wel de aanvrager (partner of kind), maar de kantonrechter houdt ook toezicht. Die moet je als bewindvoerder vragen of je het huis wel mag verkopen en tegen welke prijs, of je de hypotheek mag veranderen, of je een schenking mag doen, aandelen in de BV mag verkopen etcetera. Als jij de bewindvoerder bent over het vermogen van je partner en jullie zijn in gemeenschap van goederen gehuwd, dan kan je dus zelf ook niets beslissen zonder de toestemming van de kantonechter. Het bewind omvat het vermogen van de onderbewindgestelde, dus de gemeenschap van goederen.

Volmacht
Dit is eenvoudig op te lossen door een notariële volmacht te maken, waarin je je partner of kinderen volmacht geeft alles te regelen zoals hen goeddunkt of met de regels die jij zelf stelt. Bijvoorbeeld wel of niet schenken aan je kinderen, wie krijgt het paard ter verzorging, wie houdt er toezicht (de andere kinderen of misschien wel je broer). In zo’n volmacht kan je net zo veel zaken laten opnemen als je wilt. Neem contact met ons op voor een bespreking, lees nog even de columns en download hier de ‘Checklist Notariële (zorg)volmacht’:

Wij helpen je graag bij het vastleggen van je wensen. Kom langs, stuur een e-mail of bel om een afspraak te maken.

Lees hier het e-book ‘Praat op tijd over uw levenseinde’

Copyright © 2024 Laarberg Notarissen en scheidingsbemiddelaars Inspiro Theme door WPZOOM