Trouwen, partnerregistratie of samenlevingscontract
Er komt een moment in je leven dat je verliefd wordt en dat die verliefdheid uitgroeit tot een relatie die je officieel wilt maken. Dat kan op verschillende manieren: naast trouwen kun je ook kiezen voor het geregistreerd partnerschap of het sluiten van een samenlevingscontract.
Huwelijkse voorwaarden
Je kunt voorafgaand aan het huwelijk ervoor kiezen om in gemeenschap van goederen te trouwen of onder huwelijkse voorwaarden. Als je voor aanvang van je huwelijk niets regelt met betrekking tot bezittingen en/of schulden dan noemen we dat gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn en evenredig verdeeld worden onder de partners. Wil je dat niet, dan kun je daarvan afwijken door het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Deze worden vastgelegd bij een notaris, anders zijn ze niet geldig.
Kies je voor een geregistreerd partnerschap dan spreken we van partnerschapsvoorwaarden.
Afspraken vastleggen
De notaris informeert jullie niet alleen over wat huwelijkse voorwaarden precies zijn en waar je aan moet denken, maar legt ook jullie afspraken vast over bijvoorbeeld van wie bepaalde goederen zijn en blijven, van wie de schulden zijn die men bij het aangaan van huwelijk of partnerschapsregistratie heeft of zelfs wat te doen met een eventuele nalatenschap van een partner. In sommige gevallen is het verstandig om je hierover te laten informeren voordat jullie richting stadhuis gaan. Bijvoorbeeld als een van de partners een eigen bedrijf heeft, bij grote verschillen in bezittingen, in geval van schulden of als een van de twee eerder geregistreerd partner of gehuwd is geweest.
Samenwonen
Als je niet kiest voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap maar je wilt wel gaan samenwonen met de liefde van je leven, bedenk dan dat samenwonen meer is dan samen wonen. Als jullie allebei al op jezelf wonen voordat jullie gaan samenwonen dan heb je waarschijnlijk veel spullen dubbel. Dat is de praktische kant van samenwonen: welk bankstel komt er dan in jullie gezamenlijke woning te staan en wat doe je met die tweede wasmachine?
Heldere juridische regeling
Maar samenwonen gaat natuurlijk niet alleen om de materiële spullen. Samenwonen vraagt om een heldere juridische regeling: over het gezamenlijk bewoonde huis, de pensioenrechten voor de partner, de verrekening van inkomsten, de bezittingen en de schulden. De wet kent geen speciale regeling met betrekking tot het ongehuwd samenwonen. Er zijn een paar dwingende regels, met name op het gebied van de inkomstenbelasting en de sociale zekerheid. Die dwingende regels kunnen door een samenlevingscontract niet aan de kant worden geschoven. Maar verder blijft er genoeg te regelen over als je wilt gaan samenwonen.
Hebben jullie bijvoorbeeld al bedacht in welke verhouding jullie bijdragen in de gezamenlijke kosten voor de huishouding? Wie betaalt wat als de inkomsten niet gelijk zijn? En als jullie een gezamenlijke rekening openen, behoort het tegoed op die rekening dan ieder voor de helft toe? Zetten jullie op papier welke spullen van wie zijn en blijven vanaf het moment van samenwonen en hoe zit het met de schulden? En wat te doen met bezittingen van de ander als die komt te overlijden? En wisten jullie dat soms een samenlevingsovereenkomst noodzakelijk is om aanspraak te kunnen maken op het pensioen van de ander?
Op tijd geregeld
Dat en nog veel meer zijn zaken die je maar beter duidelijk en op tijd geregeld hebt. Want het komt in de praktijk vaker voor dan je denkt dat als een relatie onverhoopt eindigt, de hel losbreekt over de kleinste details. Laarberg Notarissen en Scheidingsbemiddelaars zet alle informatie die van toepassing is op jullie persoonlijke situatie op een rij, zodat jullie een goed overzicht hebben van wat je kan en soms zelfs moet regelen als je wilt gaan samenwonen.
Hier kun je de brochure ‘Samen verder’ downloaden:
Wij helpen je graag bij het vastleggen van je wensen. Kom langs, stuur een e-mail of bel om een afspraak te maken.